
Apakah Benzoyl Peroxide, menurut beberapa laman web bahan ini adalah sejenis bahan toksik yang:
· Bahan penggalak tumor
· Boleh menyebabkan alahan pada kulit
· Bahan mutagen iaitu bahan yang boleh menyebabkan mutasi pada sel badan.
· Bahan peluntur kuat yang mampu melunturkan iaitu menukarkan ke warna putih pakaian dan juga rambut yang berwarna.

Kenapa ia (BP) merbahaya?
Petikan dari sebuah laman WEB - Benzoyl Peroxide is a highly potent chemical often used in low concentrations as an acne treatment. Benzoyl Peroxide basically works as a peeling agent, stripping dead skin cells and killing bacteria within pores. Pure benzoyl peroxide is highly flammable, explosive, toxic, and is suspected of being a possible tumor promoter. Although Benzoyl Peroxide is generally considered safe at low concentrations, since it breaks down in contact with skin, it is known for causing nasty side effects such as hives, swelling of the face, itching, and dry and peeling skin. It is also a powerful bleaching agent and will cause discoloration when it comes in contact with clothing and hair.
Dari laman WEB yang lain pula – Classified as: TOXIC, FLAMMABLE and EXPLOSIVE Toxicology Possible tumor promoter. May act as a mutagen. Toxic by inhalation. May be harmful if swallowed and in contact with skin. Eye, skin and respiratory irritant. Typical TLV 5 mg/m3.
Satu lagi laman WEB - Benzoyl peroxide presents a number of hazards. Firstly, it is potentially explosive when mixed with organic material. Friction or grinding may also be sufficient to make it explode. The compound is very flammable. Benzoyl peroxide is toxic if you breathe it in, and may be harmful if you swallow it or get it on the skin. In addition, benzoyl peroxide may act as a tumor promoter.
Dari laman WEB yang lain pula – Classified as: TOXIC, FLAMMABLE and EXPLOSIVE Toxicology Possible tumor promoter. May act as a mutagen. Toxic by inhalation. May be harmful if swallowed and in contact with skin. Eye, skin and respiratory irritant. Typical TLV 5 mg/m3.
Satu lagi laman WEB - Benzoyl peroxide presents a number of hazards. Firstly, it is potentially explosive when mixed with organic material. Friction or grinding may also be sufficient to make it explode. The compound is very flammable. Benzoyl peroxide is toxic if you breathe it in, and may be harmful if you swallow it or get it on the skin. In addition, benzoyl peroxide may act as a tumor promoter.
Itulah sebabnya BP digunakan untuk menukarkan warna tepung gandum kepada warna putih kerana BP adalah satu bahan peluntur yang amat kuat hinggakan rambut hitam boleh bertukar putih bila disentuhkan BP ini. Proses pemutihan tepung dilakukan dengan mencampurkan tepung gandum dengan bahan kimia ini. Dalam tempoh yang singkat, iaitu tidak sampai 1 jam, semua tepung gandum ini akan bertukar menjadi putih. Selain menukar (meluntur) kepada warna putih, BP juga bertindak balas dengan tepung gandum dengan menukarkan protin gluten yang terdapat dalam tepung. Ia juga mengakibatkan sebahagian nutrisi di dalam tepung merosot. Itulah sebabnyaserangga kurang menggemari tepung putih berbanding tepung gandum yang asal.
Persoalannya…kenapa Benzoyl Peroxide terus berada di dalam tepung putih yang dipasarkan sedangkan pihak berwajib arif tentang kandungan bahan toksik yang boleh mendatangkan kesan sampingan?
Isi emel seterusnya…”Saya sebagai seorang yang pernah mengalami “acute gout” sudah masak benar dengan kesan negatif tepung putih ini ke atas pesakit gout. Kepada penghidap penyakit gout, sila buat eksperimen ini.
Sebagai permulaan, kawallah pemakanan sehingga gout anda berkurangan dan hampir tidak ada. Setelah itu, makanlah makanan yang dibuat dari tepung putih seperti mee kuning atau roti canai dalam kuantiti yang banyak dan tunggulah kesannya.
Insya-Allah dalam tempuh 24 jam, pesakit gout akan mengalami simptom gout yang serius. Itulah kesan dan akibat dari memakan tepung putih yang mengandungi bahan kimia Benzoyl Peroxide.
Sebagai eksperimen kawalan (control experiment), lakukan pula eksperimen yang sama seperti di atas tetapi menggunakan spageti atau makaroni atau capati. Kesemua makanan ini berasal dari gandum juga namun tepung ini tidak dicampurkan dengan Benzoyl Peroxide. Insya-Allah eksperimen ini tidak akan menyebabkan symptom gout.
Kedua-dua eksperimen ini menunjukkan dengan jelas bahawa bukan gandum yang membahayakan pesakit gout tapi kandungan Benzoyl Peroxide di dalam tepung. Mee kuning pula, selain BP, kandungan Asid Borik sebagai pengawet menambah lagi derita penghidap gout. Kepada penghidap penyakit gout, diabetes dan arthritis, elakkan makanan yang mengandungi tepung gandum putih (yang telah dilunturkan oleh BP) seperti mee kuning, roti canai, roti putih serta kuih muih yang diperbuat dari bahan ini.
Isi emel seterusnya…”Saya sebagai seorang yang pernah mengalami “acute gout” sudah masak benar dengan kesan negatif tepung putih ini ke atas pesakit gout. Kepada penghidap penyakit gout, sila buat eksperimen ini.
Sebagai permulaan, kawallah pemakanan sehingga gout anda berkurangan dan hampir tidak ada. Setelah itu, makanlah makanan yang dibuat dari tepung putih seperti mee kuning atau roti canai dalam kuantiti yang banyak dan tunggulah kesannya.
Insya-Allah dalam tempuh 24 jam, pesakit gout akan mengalami simptom gout yang serius. Itulah kesan dan akibat dari memakan tepung putih yang mengandungi bahan kimia Benzoyl Peroxide.
Sebagai eksperimen kawalan (control experiment), lakukan pula eksperimen yang sama seperti di atas tetapi menggunakan spageti atau makaroni atau capati. Kesemua makanan ini berasal dari gandum juga namun tepung ini tidak dicampurkan dengan Benzoyl Peroxide. Insya-Allah eksperimen ini tidak akan menyebabkan symptom gout.
Kedua-dua eksperimen ini menunjukkan dengan jelas bahawa bukan gandum yang membahayakan pesakit gout tapi kandungan Benzoyl Peroxide di dalam tepung. Mee kuning pula, selain BP, kandungan Asid Borik sebagai pengawet menambah lagi derita penghidap gout. Kepada penghidap penyakit gout, diabetes dan arthritis, elakkan makanan yang mengandungi tepung gandum putih (yang telah dilunturkan oleh BP) seperti mee kuning, roti canai, roti putih serta kuih muih yang diperbuat dari bahan ini.
Percayalah, kesan negatif dari BP tidak ketara dalam tempoh singkat. Namun setelah mengambil produk berasaskan tepung putih untuk tempoh yang panjang, lambat laun kesannya akan terasa jua.
Tidakkah mencegah lebih baik dari merawat?”
IKHSAN: UTUHPALOI.COM
No comments:
Post a Comment